Search
Close this search box.

Ikääntyminen, telomeerit, hapettumisstressi

Ikääntyminen ei tapahdu vain ulkoisesti.

Mitä tapahtuu kehosi sisällä?

Telomeerit sijaitsevat solun tumassa, kromosomeissa ja ovat kromosomien päitä suojaavia rakenteita, kuin kengännauhan päissä olevat muovivahvikkeet, jotka estävät nauhojen rispaantumista. Telomeerien pituus vaihtelee yksilöiden välillä ja yksilössä eri elinten, solutyyppien ja kromosomien välillä. Kromosomi on solun osa, joka sisältää ihmisen perintötekijät eli geenit. Tavallisessa solussa kromosomeja on 46 kappaletta, jokaista kaksi kappaletta eli  kromosomeja on 23 paria, toinen äidiltä ja toinen isältä.

Solun jakautuessa pieni osa kromosomin päästä tuhoutuu ja jos telomeerejä ei olisi, tuhoutuisi geneettistä informaatiota. Telomeeri suojaakin kromosomia ja lyhenee itse jokaisen solunjakautumisen yhteydessä.

Amerikkalainen tutkija Carol Greider tunnisti yhdessä australialaisen Elizabeth Blackburnin kanssa vuonna 1984 telomeraasi-entsyymin, joka tuottaa telomeerin dna:ta ja suojaa telomeerejä lyhenemiseltä. 

Kehon kyky tuottaa keskeistä telomeraasi-entsyymiä hidastuu ikääntyessämme. Telomeraasi-entsyymi uudistaa telomeerejä erityisesti niissä soluissa, joiden kuuluukin jakautua usein. Tällaisia soluja ovat mm. iho-, suolisto- ja immuniteettisolut.

Telomeereillä on merkittävä rooli ikääntymisprosessissa ja niiden pituus onkin erittäin tärkeä hyvän terveyden kannalta. Telomeerit pitävät kromosomimme ehjinä ja toiminnassa solujen lisääntymiseksi, mikä on terveen ikääntymisen avain. Lyhyet telomeerit heikentävät terveiden solujen kykyä jakautua kunnolla.

Hapetusstressi estää telomeraasi-entsyymin toimintaa ja lähes syövyttää telomeerin dna:ta. Hapetusstressi voi jopa puolittaa telomeraasin tehon ja tuplata telomeerien lyhenemisnopeuden.  

Telomeerien pituus vaihtelee yksilöiden välillä ja yksilössä eri elinten ja solutyyppien kromosomien välillä. Kasvispainotteinen ravinto, kohtuullinen liikunta ja stressinhallintakeinot, mm. meditaatio auttavat tutkimusten mukaan pidentämään telomeerejä. Pitkät telomeerit ennustavat pidempää odotettavissa olevaa elinikää, mikä voi olla yhteydessä taustalla oleviin terveellisiin elämäntapoihin.  

Telos95®- tutkittua tehoa 

Telos95® on patentoitu, kliinisesti tutkittu uute, jonka on osoitettu aktivoivan telomeraasi-entsyymin toimintaa ja auttavan pidentämään telomeerejä. Uute sisältää luomulaatuista viiniköynnösuutetta ja oliivinlehtiuutetta ja se on standardoitu sisältämään vähintään 10 % polyfenoleja. Sen positiiviset vaikutukset perustuvat sen vahvaan antioksidanttitehoon.  

Kliinisessä tutkimuksessa havaittiin, että telomeraasi-entsyymiä on mahdollista aktivoida ja näin hidastaa telomeerien lyhenemistä; jopa pidentää niitä. Telomeerien pituus mitattiin veren valkosoluista tutkimuksen alussa ja lopussa. Kuuden kuukauden tutkimuksessa ryhmän A koehenkilöt ottivat yhden Telos95®-kapselin päivässä. Keskimääräinen telomeerien pituus lähtötilanteessa koehenkilöillä oli 0,85 ja kuuden kuukauden kuluttua keskimäärin 0,95. Ryhmän B koehenkilöt ottivat kaksi Telos95®-kapselia päivässä. Tämän ryhmän koehenkilöillä keskimääräinen telomeerien pituus lähtötilanteessa oli 0,82 ja kuuden kuukauden kuluttua 0,94.  

Suomessa ei vielä mitata telomeerien pituutta, mutta uskomme sen rantautuvan myös Suomeen tulevaisuudessa. 

Vitacell Telomere, huippu-uutuus, valmistetaan Suomessa ja on nyt myös meidän valikoimissamme, tilaa tästä!

Kerrothan tästä huipputuotteesta myös läheisillesi, pidetään huolta telomeereista niin elintavoilla kuin sitten tukituotteilla. 

Ravintoterapia

Jos kaipaat kokonaisvaltaista ohjeistusta, että mitkä tuotteet olisivat juuri sinulle ne oikeat, niin varaa aika tästä ravintoterapiaan ja suunnitellaan Sinulle oma hyvinvointipolkusi tuki.

Lue lisää ravintoterapiasta täältä.   

Ajanvaraukseen tästä!

HCA-mittaus

Myös Hca-ravintoainemittaus on oiva aloitus omalle hyvinvoinnin polullesi, silloin kun sinulla ei ole isompia terveysongelmia, johon tulee huomioida myös yksilöllinen ravinto-ohjeistus. Mutta jos sinulla on jo pidempään olleita oireita esimerkiksi nivelissä, suolistossa, kohonneita verenrasva-arvoja/sokeriarvoja, väsymystä, uupumista tms., niin tällöin suosittelemme ravintoainemittauksen sijaan ravintoterapia vastaanottoa mittauksilla. 

Ravintoterpia mittauksilla, lue lisää…!

Kirjoittanut Tiina Ojala, dipl. ravintoterapeutti

Lähteet: www.hankintatukku.fi ja www.aitokauppa.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Liity kanta-asiakkaaksi

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje!